به گزارش راهبرد معاصر؛ صادرات کشورهایی که اقتصادشان نفت-محور است عموما به دو بخش صادرات نفتی و محصولات نفتی، و صادرات محصولات غیر نفتی تقسیم می شود.
صادرات نفتی که بخش عمده ای از اقتصاد کشورهایی مانند ایران، عربستان، و قطر را تشکیل می دهد به معنی فروش نفت خام، و محصولات نفتی پالایشی به سایر کشورها است. عمده این محصولات شامل نفت خام، بنزین، گازوئیل، روان کننده های صنعتی، سوخت هواپیما و ... است.
اما صادرات غیر نفتی به معنی صادرات محصولات پتروشیمی، و سایر کالاها و خدمات است. به عنوان نمونه عمده ترین محصولات صادرات غیرنفتی کشورمان شامل پروپان مایع شده، پلی اتیلن، سنگ آهن و کنستانتره های آن، متانول، پسته، بوتان مایع شده، انواع گازهای نفتی، فرش و کفپوش های نساجی، اوره، سیمان، آلومینیوم، زعفران، و خودرو می شود.
میزان صادرات غیرنفتی کشور در پایان ۸ ماه امسال، از لحاظ وزنی به بیش از ۸۸ هزار تن رسید که در مقایسه با ۷۵ هزار تن ۸ ماه سال ۹۷، افزایش ۱۶ درصدی را نشان میدهد؛ از لحاظ ارزش نیز صادرات غیرنفتی کشور در ۸ ماه امسال به ۲۷ میلیارد دلار رسیده است.
در حوزه واردات نیز، در ۸ ماه امسال ۲۲ هزار تن کالا به ارزش ۲۸.۳ میلیارد دلار وارد شده که این میزان در مدت مشابه پارسال به ترتیب ۲۱.۷ هزار تن و ۲۹.۸ میلیارد دلار بوده است، به عبارت دیگر میزان واردات کشور در ۸ ماه امسال از لحاظ وزنی افزایش ۱.۵ درصدی و از لحاظ ارزش نیز کاهش ۴.۸ درصدی داشته است.
گفتنی است کشور چین، عراق، امارات، ترکیه و افغانستان پنج مقصد اول کالاهای صادراتی ایران و چین، امارات، ترکیه، هند و آلمان پنج مبدا اول واردات به ایران بودهاند.